Welcome Message

HIJAU BULAT (mendepani kesejahteraan rakyat)

..Kehebatan Manusia Bergantung Sejauhmana Kita Hebat Dengan Allah...
twitter

Follow on Tweets

Tuesday

BENARKAH 5 MAHASISWA KUIN DIANIAYAI PIHAK KUIN, JIKA BENAR DIMANAKAH PRINSIP PAKATAN RAKYAT?

.

Saya terbaca satu artikel yang di hantar ke dalam email saya oleh beberapa individu membicarakan soal mahasiswa KUIN dizalimi, pensyarah diploma tahfiz KUIN dikeluarkan daripada KUIN. Mari kita baca pautan yang dihantar pada saya.

 

KUIN EGO ENGGAN TUNDUK TUNTUTAN 5 OKT PUNCA KARPAL MOHON TANGGUH PERBICARAAN

12 Mac - Karpal Sigh (peguam KUIN) dilihat tersepit dalam menjalankan tugas sebagai peguam KUIN bagi hadapi saman 5 pelajar yang digantung  (5 OKT) ketika berhapan dengan peguam  5 OKT di Mahkamah Tinggi Jalan Duta baru-baru ini. Karpal jika menang dalam kes ini akan memberi tamparan hebat kepada beliau yang selalu memperjuangkan hak kebebasan rakyat tiba-tiba  dilihat sebaliknya menyekat hak kebebasan bersuara mahasiswa KUIN selain bercanggah dengan Buku Jingga .
Jika Karpal kalah , karpal akan tercalar krebiliti beliau sebagai peguam pakatan rakyat yang dikatakan hebat yang juga kalah kepada peguam 5 OKT yang juga daripada pimpinan pakatan rakyat (Hanipah Maiden, AJK PAS Pusat).
Karpal  menurut sumber telah ditegur oleh Anwar Ibrahim  dalam kes 5 OKT. Karpal dilihat sangat-sangat mengharapkan agar kes 5 OKT dapat di selesaikan di luar mahkamah supaya beliau tidak tersepit. Dalam perbicaraan baru-baru ini karpal menjangkakan kes akan selesai namun tidak seperti yang disangka kerana KUIN ego tidak mahu menghapuskan rekod kes, dalam erti kata lain tarik kes 5 OKT iktiraf tanda mererka tidak bersalah. Menurut sumber pihak KUIN memang telah menghantar surat untuk selesai diluar mahkamah tetapi masih tidak mahu tarik rekod 5 OKT. KUIN memang Ego.
Karpal ketika memulakan perbicaraan jam 2.30 petang dimahkamah Tinggi baru baru ini terkejut kerana KUIN masih tak nak tarik kes dan buang rekod kesalahan 5 OKT kerana memang mereka tidak bersalah. Karpal memberitahu hakim bahawa kes ini telah diselesaikan KUIN diluar mahkamah namun dinafikan peguam KUIN kerana KUIN enggan menarik balik rekod 5 OKT dalam fail rekod pelajar. Hakim mengatakan bagaimana penarikan kes sedangkan pihak peguam KUIN menafikannya? Hakim yang melihat percangghan pendapat ini memberi masa 30 minit agar peguam KUIN dan peguam 5 OKT berbincang. Setelah selesai perbincangan kedua-dua peguam dipanggil ke dalam kamar hakim dan karpal minta tangguh kes kesatu masa lain . Tarikh perbicaraan seterusnya ialah pada 27 Mac 2012.
Skuad Prihatin akan terus berjuang. Sebagaimana desakan mahasiswa prihatin kepada HEP yang mengenepikan dan meminggirkan tarbiah Usrah , desakan demi desakan yang akhirnya HEP terpaksa akur sungkur juga desakan mahasiswa prihatin dengan menjalankan usrah di hujung senja semester selepas hampir setahun tarbiah dipinggirkan HEP. Dahulunya HEP memberi alasan sistem usrah,   struktur jabatan Nuqaba’ dan lain-lain lagi sebagai alasan untuk hentikan usrah, tetapi nyata ia hanya alasan.
Kalau HEP pun boleh tunduk dengan desakan mahasiswa prihatin, kita juga akan pastikan KUIN akan tunduk kepada 5 OKT dan KUIN menarik balik kes dan dipadamkan rekod 5 OKT dalam fail mereka sebagai tanda KUIN terpaksa akur dengan desakan mahasiswa bahawa 5 OKT tidak bersalah. Selagi  tidak ditarik hukuman kita akan terus BERDOA dan SOLAT HAJAT pada Allah, itulah cara desakan yang paling mustajab, kerana mahasiswa dizalimi. Doa orang yang dizalimi pasti mustajab.
Untuk rekod 5 OKT yang dituduh bersalah kerana 3 orang daripadanya menyertai demo tuntut hak bangunan tahfiz daripada diberikan kepada sebuah sekolah swasta manakala 2 lagi hanya mengeluarkan kenyataan media agar MB Kedah turun padang selesai masalah KUIN , mereka digantung KUIN 1 hingg 2 semester . Setelah 5 OKT membuat rayuan, rayuan mereka ditolak mentah-mentah oleh KUIN tanpa pengurangan hukuman. Setelah Rektor KUIN dan MB Kedah enggan menerima rayuan maka 5 OKT memfailkan saman di Mahkamah Tinggi dan melantik Hanipa Maiden sebagai peguam mereka,
TUNGGULAH NATIJAH DESAKAN  MAHASISWA PRIHATIN,
SAMA ADA MENDAPAT PERTOLONGAN DARI ALLAH ATAU SYAHID DIJALANNYA.

Dipetik dari blog mahasiswaprihatin.blospot.com .

Sunday

SHAHRIZAT AKAN LETAK JAWATAN : JANGAN MENTERI SAHAJA, KETUA WANITA PUN KENA LETAK SAMA

Selepas kontoversi panjang isu Perbadanan Fidlot Nasional (NFC), Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil hari ini mengumumkan akan berundur sebagai menteri selepas tempoh pelantikannya sebagai senator tamat bulan depan (April).

Menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat itu bagaimanapun akan kekal sebagai ketua Wanita Umno.

"Saya dengan ini nak shahrizat taman desa pc resign resignation step down 110312memaklumkan bahawa pada 8 April apabila tamatnya penggal saya sebagai ahli Dewan Negara saya akan berundur diri sebagai menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat," katanya.

Beliau mengumumkan keputusan itu dalam sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Berhubung jawatan sebagai ketua Wanita beliau berkata, keputusan mengekalkan jawatan itu dibuat setelah berfikir panjang kerana Wanita Umno sudah seperti keluarga baginya.

"Dan semasa jadi satu powerful force, Wanita BN kini powerful force yang bawa perjuangan untuk rakyat Malaysia.

'Nantikan hasil siasatan NFC'
Ditanya tentang isu NFC, Shahrizat menegaskan beliau tidak mempunyai kaitan dengan kes itu dan hanya berkahwin dengan pengerusinya.

"Tetapi sebagai anggota kerajaan yang bertanggungjawab, saya rasa ini tindakan tepat untuk berundur dengan baik.

"Saya ingin jelaskan, ini keputusan saya sendiri. Dan saya mahu pastikan apabila saya berundur, siasatan akan diteruskan mengikut lunas undang-undang dan kita semua nantikan hasilnya," katanya.

shahrizat jalil jatuh bangun 110312Shahrizat yang dilantik sebagai senator pada 9 April 2009 akan tamat tempoh penggal sebagai Senator pada 8 April ini.

Isu peletakan jawatan timbul apabila beliau terpalit dalam isu National Feedlot Corporation yang diterajui suaminya Datuk Dr Mohamed Salleh Ismail yang terlibat dalam projek lembah daging di Gemas, Negeri Sembilan.

Selain desakan pembangkang, beberapa individu dalam Umno seperti bekas ketua Wanita Tan Sri Rafidah Aziz dan Ketua Umno Cheras Datuk Syed Ali Syed Abas Alhabshee juga menggesa Shahrizat melepaskan jawatan untuk mengelakkan menjadi bebanan parti.

Malah, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga dilaporkan menasihatkan bekas anggota parlimen Lembah Pantai itu agar "jangan sayang kepada jawatan."


Malaysia kini

ISU LYNAS : ADNAN LEBIH BODOH DARIPADA WARTAWAN

.
Menteri Besar Pahang, Datuk Adnan Yaakob hari ini naik angin terhadap wartawan akhbar berbahasa Cina, dengan berulang kali memanggil mereka “bodoh” kerana melaporkan kenyataan yang dikatakan dibuat olehnya bahawa sisa radioaktif Lynas boleh dibuang ke dalam Sungai Lembing.

Menurut laporan di beberapa akhbar berbahasa Cina, Adnan juga menolak kamera yang dipegang oleh seorang jurugambar yang sedang mengambil gambarnya yang sedang naik angin itu.
Beliau kemudian mencabar jurugambar tersebut supaya menyiarkan gambar esok dan mewujudkan saat yang janggal sewaktu sidang akhbar di Kuantan itu.

Tiga wartawan kemudiannya memutuskan untuk meninggalkan sidang akhbar tersebut.

Semuanya bermula apabila Adnan secara tiba-tiba membangkitkan kontroversi loji nadir bumi Lynas, yang dijadual memulakan operasi berhampiran dengan Gebeng, selepas beliau merasmikan sebuah pesta buku di Kuantan hari ini.

Adnan memberitahu wartawan bahawa beliau tidak pernah mencadangkan sisa radioaktif itu dibuang ke dalam Sungai Lembing, dan berkata ia hanyalah satu contoh yang diberikan oleh Ketua Pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB), Datuk Raja Abdul Aziz Raja Adnan pada satu majlis makan malam.
Katanya, Raja Abdul Aziz berkata terdapat banyak gua di Malaysia yang boleh dijadikan tapak pelupusan sisa seperti di Sungai Lembing.

Dengan nada tinggi, Adnan berkata, beliau tidak pernah kata bahan tersebut boleh dibuang di Sungai Lembing.

Sungai Lembing merupakan sebuah bandar lombong bijih timah yang terletak kira-kira 40km di barat laut Kuantan. Hari ini, kebanyakan lombong bawah tanah di situ tidak lagi beroperasi.
Adnan turut dimarahi Kuantan MP Fuziah Salleh – salah seorang penentang kuat pembinaan kilang Lynas.

“Awak lapor saya kata begitu. Jika MP PKR Kuantan, Fuziah Salleh mengatakan perkara yang sama, maka dia juga bodoh. Semua akhbar Cina dan wartawan yang melaporkan berita itu adalah bodoh.

“Mereka boleh saman saya! Saya juga boleh saman mereka.”

Apabila seorang wartawan cuba untuk menerangkan kepadanya, Adnan menyampuk: “Tidak perlu hendak jelaskan. Saya terima SMS yang mengatakan akhbar Cina melaporkan saya mencadangkan sisa itu dibuang ke Sungai Lembing..

“Anda lapor tanpa mengesahkannya sendiri, ini adalah benar-benar bodoh.” – Malaysiakini