Welcome Message

HIJAU BULAT (mendepani kesejahteraan rakyat)

..Kehebatan Manusia Bergantung Sejauhmana Kita Hebat Dengan Allah...
twitter

Follow on Tweets

Tuesday

BENARKAH 5 MAHASISWA KUIN DIANIAYAI PIHAK KUIN, JIKA BENAR DIMANAKAH PRINSIP PAKATAN RAKYAT?

.

Saya terbaca satu artikel yang di hantar ke dalam email saya oleh beberapa individu membicarakan soal mahasiswa KUIN dizalimi, pensyarah diploma tahfiz KUIN dikeluarkan daripada KUIN. Mari kita baca pautan yang dihantar pada saya.

 

KUIN EGO ENGGAN TUNDUK TUNTUTAN 5 OKT PUNCA KARPAL MOHON TANGGUH PERBICARAAN

12 Mac - Karpal Sigh (peguam KUIN) dilihat tersepit dalam menjalankan tugas sebagai peguam KUIN bagi hadapi saman 5 pelajar yang digantung  (5 OKT) ketika berhapan dengan peguam  5 OKT di Mahkamah Tinggi Jalan Duta baru-baru ini. Karpal jika menang dalam kes ini akan memberi tamparan hebat kepada beliau yang selalu memperjuangkan hak kebebasan rakyat tiba-tiba  dilihat sebaliknya menyekat hak kebebasan bersuara mahasiswa KUIN selain bercanggah dengan Buku Jingga .
Jika Karpal kalah , karpal akan tercalar krebiliti beliau sebagai peguam pakatan rakyat yang dikatakan hebat yang juga kalah kepada peguam 5 OKT yang juga daripada pimpinan pakatan rakyat (Hanipah Maiden, AJK PAS Pusat).
Karpal  menurut sumber telah ditegur oleh Anwar Ibrahim  dalam kes 5 OKT. Karpal dilihat sangat-sangat mengharapkan agar kes 5 OKT dapat di selesaikan di luar mahkamah supaya beliau tidak tersepit. Dalam perbicaraan baru-baru ini karpal menjangkakan kes akan selesai namun tidak seperti yang disangka kerana KUIN ego tidak mahu menghapuskan rekod kes, dalam erti kata lain tarik kes 5 OKT iktiraf tanda mererka tidak bersalah. Menurut sumber pihak KUIN memang telah menghantar surat untuk selesai diluar mahkamah tetapi masih tidak mahu tarik rekod 5 OKT. KUIN memang Ego.
Karpal ketika memulakan perbicaraan jam 2.30 petang dimahkamah Tinggi baru baru ini terkejut kerana KUIN masih tak nak tarik kes dan buang rekod kesalahan 5 OKT kerana memang mereka tidak bersalah. Karpal memberitahu hakim bahawa kes ini telah diselesaikan KUIN diluar mahkamah namun dinafikan peguam KUIN kerana KUIN enggan menarik balik rekod 5 OKT dalam fail rekod pelajar. Hakim mengatakan bagaimana penarikan kes sedangkan pihak peguam KUIN menafikannya? Hakim yang melihat percangghan pendapat ini memberi masa 30 minit agar peguam KUIN dan peguam 5 OKT berbincang. Setelah selesai perbincangan kedua-dua peguam dipanggil ke dalam kamar hakim dan karpal minta tangguh kes kesatu masa lain . Tarikh perbicaraan seterusnya ialah pada 27 Mac 2012.
Skuad Prihatin akan terus berjuang. Sebagaimana desakan mahasiswa prihatin kepada HEP yang mengenepikan dan meminggirkan tarbiah Usrah , desakan demi desakan yang akhirnya HEP terpaksa akur sungkur juga desakan mahasiswa prihatin dengan menjalankan usrah di hujung senja semester selepas hampir setahun tarbiah dipinggirkan HEP. Dahulunya HEP memberi alasan sistem usrah,   struktur jabatan Nuqaba’ dan lain-lain lagi sebagai alasan untuk hentikan usrah, tetapi nyata ia hanya alasan.
Kalau HEP pun boleh tunduk dengan desakan mahasiswa prihatin, kita juga akan pastikan KUIN akan tunduk kepada 5 OKT dan KUIN menarik balik kes dan dipadamkan rekod 5 OKT dalam fail mereka sebagai tanda KUIN terpaksa akur dengan desakan mahasiswa bahawa 5 OKT tidak bersalah. Selagi  tidak ditarik hukuman kita akan terus BERDOA dan SOLAT HAJAT pada Allah, itulah cara desakan yang paling mustajab, kerana mahasiswa dizalimi. Doa orang yang dizalimi pasti mustajab.
Untuk rekod 5 OKT yang dituduh bersalah kerana 3 orang daripadanya menyertai demo tuntut hak bangunan tahfiz daripada diberikan kepada sebuah sekolah swasta manakala 2 lagi hanya mengeluarkan kenyataan media agar MB Kedah turun padang selesai masalah KUIN , mereka digantung KUIN 1 hingg 2 semester . Setelah 5 OKT membuat rayuan, rayuan mereka ditolak mentah-mentah oleh KUIN tanpa pengurangan hukuman. Setelah Rektor KUIN dan MB Kedah enggan menerima rayuan maka 5 OKT memfailkan saman di Mahkamah Tinggi dan melantik Hanipa Maiden sebagai peguam mereka,
TUNGGULAH NATIJAH DESAKAN  MAHASISWA PRIHATIN,
SAMA ADA MENDAPAT PERTOLONGAN DARI ALLAH ATAU SYAHID DIJALANNYA.

Dipetik dari blog mahasiswaprihatin.blospot.com .

No comments:

Post a Comment